ISTORIJAT

Miodrag MiĆa JeremiĆ

Izučivši zanat i odsluživši vojsku, Mića Jeremić, 1927.godine otvara svoju livnicu, kojoj daje ime Umetnička livnica „Voždovac“, i u kojoj, do kraja svog radnog veka radi njegov prijatelj Vasa Vujanić.

Kvalitetnim radom i umerenom cenom, livnica je uspela da, 1935.godine, pobedi na konkursu za izvođenje kompozicije “Igrali se konji vrani“ vajara Tome Rosandića, koja i danas krasi ulaz u Dom Narodne skupštine, u Beogradu.

livnica Vozdovac

Period između dva rata je bio veoma plodan, jer su mnogi poznati umetnici za izvođenje svojih dela odabrali baš livnicu „Voždovac“. Tako su iz iste peći izašli i Meštrovićev „Pobednik“, "Čovek sa lavom“ Simeona Roksandića, i mnogi drugi, kako monumentalni spomenici, tako i manje skulpture, reljefi, uopšte, male forme.


karijatide avala igrali se konji vrani

Neka od dela, nažalost, nisu sačuvana, npr .konjička skulptura kralja Aleksandra I Karađorđevića iz 1939.godine, koja je nestala za vreme rata iz Ljubljane, za koju se pretpostavlja da je pretopljena.

 

 

Za vreme okupacije livnica nije radila, ali zato posle oslobođenja počinje izrada spomenika palim herojima, tako da nema nijednog većeg mesta na teritoriji bivše Jugoslavije, u kome ne postoji spomenik izrađen u livnici „ Voždovac“.

<<< Prethodna stranica Sledeca stranica >>>