VAJARI

TOMA ROSANDIĆ

 

Toma Rosandić (22.01. 1878 – 01.03. 1959.)

Igrali se konji vrani
IGRALI SE KONJI VRANI
Beograd, 1935 god.

Rosandić je rođen u Splitu , Dalmacija, u porodici kamenorezaca. U mladosti u Splitu je naučio da obrađuje, kako drvo, tako i kamen. Inspiracija mu je bio mladi Meštrović, koji se tada doselio iz Otavica. Oba skulptora su do tada već školovana preko mora, Rosandić je proputovao Italiju, izlagao u Milanu 1906., i Beogradu 1912.god.

Paralelni razvoj dvojice skulptora i njihovo pritajeno rivalstvo može se razumeti iz  pojedinih projekata u kojima kombinuju skulpturu i arhitekturu.u pitanju su mauzoleji, Meštrovićev za porodicu Petrinović( na Braču), Rosandićev za porodicu Račić(Cavtat).Na oba mauzoleja se vidi uticaj dalmatinske istorije, s tim sto Meštrovićev rad karakteriše jednostavnost, nasuprot bogato dekorisanom delu Rosandica, mešavini  bogate gotske i   renesansne ornamentke.

Umorni ratnik
UMORNI RATNIK
Beograd

 

 

 

 

 

 

Po izbijanju Prvog svetskog rata Rosandić odlazi u London, gde izlaže u Grifton galeriji 1917., a kasnije  u Brajtonu i Edinburgu.Posle Drugog Svetskog rata preseljava se u Beograd. Osniva  školu, kasnije poznatu kao majstorska radionica.Među mnogim umetnicima i javnim ličnostima koji su posećivali radionicu bio je i Henri Mur, tokom izložbe u Beogradu  u martu 1955. U zrelom dobu, Meštrović je stvorio dva remek-dela: --kompoziciju   ispred Narodne skupštne u Beogradu, i masivni kameni friz na spomeniku u Subotici, 1952. Najveći deo njegovih radova iz tog perioda je napravljen u Livnici Voždovac, i može se videti u muzeju koji nosi njegovo ime, u Beogradu, kao i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Rosandić se vratio u svoj voljeni Split neposredno pred smrt, 1959.god.